Bra att ha med sig i båten

Av Andreas Rönnberg

Vad behöver man ha med sig i båten egentligen?

”Den som inte använder flytväst måste vara korkad”, så lyder en gammal slogan från Sjöfartsverket. Idag är flytväst förhoppningsvis en självskriven pryl att ta med på sjön. Men mer då, vilka prylar är bra att ha med sig i båten? Kaffekokare, strykjärn, TV-spel? Nja, kanske inte. Vi har bra tips som du inte får missa, prylar som kan rädda hela resan om oturen är framme!

Förberedelse är A och O

Som så mycket annat med båtliv, är det bra att tänka efter före. Ska du ge dig ut med båten, fundera över vad som kan hända under den tid du är ute. Målet är naturligtvis inte att packa med så mycket prylar att båten knappt går att köra, men vissa små saker kan göra en stor skillnad. Tänk igenom var du skall åka någonstans – är det långt till närmsta affär? Har du en mindre eller större båt, vilka behov kan uppstå? Har du gott om plats att stuva undan ”bra att ha”-grejer, eller behöver du hålla utrustningen till ett minimum? Somliga saker kan anses vara helt väsentliga, som säkerhetsutrustning, andra lite mer lyxbetonad.

För säkerhets skull…

Självklart har alla ombord på båten flytväst på sig, eller hur? Men ur säkerhetssynpunkt finns det många andra saker som kan göra stor nytta – kanske rentav livsavgörande – om olyckan är framme. En brandsläckare och en brandfilt är två sådana saker, brand på båten är nog det värsta man kan tänka sig. En välutrustad förbandskudde är alltid bra att ha, liksom en kastboj och kanske en extra räddningsväst för någon besökare. Och så har vi det där med nödbloss eller nödraket. Du kan välja mellan pyrotekniska eller elektroniska, och de är bra på olika sätt. Ett pyrotekniskt nödbloss är oslagbart när det gäller synlighet. De skjuts upp till cirka 300 meters höjd och dalar sakta nedåt. Effekten varar dock bara runt en halv minut. Då kan det vara bra att komplettera med ett elektriskt nödbloss, vars effekt inte alls syns lika långt men å andra sidan blinkar de i upp till fem-sex timmar.

 

 

“Skilj på kul och nödvändigt och se regelbundet över utrustning som hängt med ett tag. Väder och vind kan gå hårt åt prylar man har i båten.  “

Tänk på detta:

  • Nödbloss åldras med tiden – uppdatera så att du har fräsch utrustning
  • Välj rätt flytväst! Om det är den typ som blåser upp sig själv vid kontakt med vatten, se till att det inte saknas gaspatron
  • Har du pulversläckare? Kom ihåg att vända den upp och ned två gånger om året – då undviker du att pulvret klumpar ihop sig som en kaka

Stor eller liten verktygslåda?

Börjar man planera så är det lätt att vilja ha med sig allt på färden. Men ärligt talat – behöver du verkligen hela hylsnyckelsatsen, svetsen och en domkraft? Fundera över vilka verktyg som faktiskt kan komma till användning, och anpassa det till den plats du har att förvara allting på. Fundera över vilka situationer du kan hamna inför, och planera därefter. Flytväst och brandsläckare har vi redan nämnt, men har du en länspump eller öskar i båten? Om inte – fixa det direkt! Här är några tips på grejer som kan vara bra att ha en uppsättning av i båtens verktygslåda:

  • Tätningsmassa, exempelvis ”Stay Afloat” som kan laga hål tillräckligt väl för att hålla båten ovanför vattenytan om något skulle hända
  • Utbytesslangar och extra slangklämmor i rätt storlekar
  • Extra säkringar, extra kabel och annat som gör att du kan göra en lagning på elsystemet om en kabel råkar illa ut
  • Reservdelar till motorn, som filter, impeller och extra kylarvätska och olja
  • Tejp! Eltejp, vulktejp och vävtejp kan tillsammans lappa det mesta
  • Hammare till bergskilar, skiftnyckel, skruvmejslar och polygrip

För de små då?

Ibland kan de vuxna behöva en lugn stund, då kan det vara bra med ett ”hemligt lager” att sysselsätta barnen med. Några leksaker de glömt bort hur roliga de var, en ny ritbok med tillhörande pennor, eller annat pyssel. Är det nära strand och brygga kan ett metspö eller ett par håvar hålla dem sysselsatta ett bra tag. En resa med barnen blir ju trevligare för alla om barnen är glada och nöjda. Kan man fixa ett eget litet krypin eller en vrå någonstans till dem så underlättar det också för den allmänna trivseln.

Och glöm inte…

Vissa detaljer kan tyckas helt självklara, men kan vara just så självklara att man glömmer bort dem. Lita inte blint på elektronisk navigeringsutrustning. Var alltid beredd att använda aktuella sjökort, en bra magnetkompass och annat du kan behöva för att navigera även om strömmen skulle försvinna av någon anledning. Ett batteripack till mobilen kan rädda situationen om den plötsligt laddar ur sig i fel läge. Torra kläder för ett extra ombyte tar varken upp så mycket plats eller vikt, men är alltid bra att ha. Extra dricksvatten och nödproviant är aldrig fel att ha med sig, gärna tillsammans med torra tändstickor eller tändare. Ett litet sykit kan också visa sig vara värt sin vikt i guld om något går sönder och behöver lappas. Ficklampa och någon pannlampa är också värda mycket – glöm bara inte fräscha batterier!